top of page

НІЧ В МУЗЕЇ ....чи то ....ранок?

(слідами декади історії, географії, права)

Світловодськ – місто обласного підпорядкування, центр Світловодського району Кіровоградської області. До його складу входить селище Власівка, підпорядковане міській раді. Світловодськ розташований на правому березі Дніпра, на схилі Табурищанського мису, за 130 кілометрів на схід від Кіровограда і за 18 кілометрів на північ від міста Кременчука Полтавської області.

Світловодськ зв’язаний асфальтованими шляхами з Кіровоградом, Черкасами, Дніпропетровськом та Кременчуком, залізницею – зі станцією Бурти та станцією Ромодан (магістраль Кременчук – Бахмач).

Світловодськ – наймолодше місто області, однак його історія дуже давня. Сучасний Світловодськ успадкував минуле двох міст – Крилова і Новогеоргіївська та села Табурище, які під час спорудження Кременчуцької ГЕС були перенесені на нове місце і об’єднані з селищем гідробудівників.

Місцевість, де знаходиться Світловодськ, була заселена ще в глибоку давнину. В околицях колишніх міст Крилова та Новогеоргіївська а також біля села Табурища було виявлено велику кількість археологічних пам’яток. Найбільш ранні з них відносяться до неоліту (ІV тисячоліття до нашої ери). Нерідко зустрічаються поселення середнього періоду бронзового віку (ІІ тисячоліття до н.е.), для яких вже характерний глиняний посуд, прикрашений орнаментом. Одне з таких поселень знаходиться на схід від села Табурища.

У 1956 році експедицією Інституту археології Академії Наук УРСР в районі Новогеоргіївська виявлено також ряд городищ передскіфської чорноліської культури. Одне з них знаходиться на Московській горі. При розкопках відкрито невелику кількість ям, заповнених землею, попелом, культурними і кухонними залишками. Знайдено велику кількість керамічного посуду тюльпановидної форми, зустрічається посуд з дуже роздутими боками, що нагадує горщики. Всі керамічні вироби прикрашені орнаментом, який, на відміну від кераміки інших чорноліських городищ, нерідко розділений косими насічками.

Розкопки дали підстави зробити важливе для історії фортифікації в Середньому Подніпров’ї відкриття. Стало відомо, що чорноліські городища укріплялися вкругову земляними валами, і, що особливо важливо, оточувались дерев’яними стінами, рубленими з колод у формі клітей.

Найбільш цікавими і такими, що добре збереглися, є слов’янські поселення, які відносяться до часу, що передував утворенню давньоруської держави. Тут виявлене ціле скупчення подібних поселень. Датуються вони VІ – початком ІХ ст. н.е. Велику цінність має знайдений в одній із землянок набір залізних знарядь праці.

Учні 11-го класу провели історичний краєзнавчий квест "Стежками рідного краю".


Майбутні пости
Проверьте позже
Когда посты будут опубликованы, вы увидите их здесь.
Останні пости
Архів
bottom of page